Ajuinsuldid

Ajuinsult ehk ajurabandus on raske haigus, mille tulemuseks on väga sageli erineva raskusastmega halvatus ja invaliidistumine. Kuna insulti haigestumine on väga tihedalt seotud südame ja teiste veresoonkonna haigustega, on südame nädalalal oluline ka seda meelde tuletada.
On levinud arvamus, et insult ohustab ainult  eakaid inimesi, kuid tegelikkuses on umbes 45% haigestunutest  alla 50-aastased inimesed.
 Oma olemuselt on insult järsku tekkinud verevarustuse häire ühes peaaju piirkonnas, mille tulemusena tekivad üle 24 tunni kestvad neuroloogilised nähud .


Tekkepõhjuse järgi jagunevad insuldid kaheks
•    85 %-l juhtudest tegemist ajuinfarktiga- sel juhul ei saa teatud ajupiirkond  seda varustava arteri ummistuse tõttu  piisavalt hapnikku. Põhjuseks võib olla arteri ahenemine näiteks lupjumisest või tromb.
•    Harvem on põhjuseks ajusisene verejooks, mis on tingitud arteri lõhkemisest.
Haigusnähud on mõlemal juhul samad. Ravi aga oon erinev. Et selgitada, kummaga tegu, tehakse kompuutertomograafiline uuring.
Ajuinsulti haigestumist soodustavad järgmised tegurid.
•    Kõrge vererõhk
•    Suhkruhaigus
•    Südame rütmihäired ja teised südamehaigused
•    Kõrge kolesterool
•     Suitsetamine
•    Rasvumine  
Nagu näeme, on insulti haigestumise riskitegurid laias laastus samad , mis on teiste südame- ja veresoonkonna haiguste  puhul. Oluline osa on ka siin pärilikkusel.  Selle raske haiguse ennetamisega tuleb alustada juba noores eas. Kui on avastatud kõrgenenud vererõhk ja  kolesterool  või suhkruhaigus , siis tuleb neid koostöös oma arstiga ravida. Südame rütmihäiretest võib insuldiga tüsistuda just kodade virvendusarütmia, mille kohta rahvakeeli öeldakse, et“süda on rütmist ära“ . Sel puhul tekivad südame kodadesse trombid, mis liiguvad verega edasi ajuarteritesse ja tekitavad ajuinfarkti. Süda võib olla püsivalt rütmist ära või tekib absoluutne arütmia hooti. Mõlemal juhul on ajuinsuldi tekkeoht suur. Selliste rütmihäirete puhul tarvitatakse trombi moodustumist takistavaid ja verd vedeldavaid ravimeid. Ka trombivastase ravi määrab perearst igale inimesel individuaalselt. Nii ülaltoodud haigusi kui ka insulti aitavad ära hoida tervislikud eluviisid-mitte suitsetamine, normaalne kehakaal, mõõdukas kehaline aktiivsus. Rõhutaksin veel, et suitsetamine on ka üks kindel ajuinfarkti riskitegur, kuna ta mõjutab vere hüübivust, tõstab vererõhku ja soodustab ateroskleroosi teket.
Kaebused haigestumisel võivad olla väga erinevad.
•    Ühe kehapoole ( kaasa arvatud ka näopoole) tundehäired ja halvatus. Halvatus võib olla erineva ulatuse ja raskusastmega.
•    Kõnehäired,. Need  kaasnevad just parempoolse halvatusega. Haige ei saa aru räägitavast või ei oska ise end kõnes väljendada.
•    Neelamishäire
•    Tasakaaluhäired
•    Nägemishäired
•    Uimasus või teadvusekadu  
Kui on tekkinud kaebused, mis viitavad ajuinsuldile, siis tuleb abi saada kiiresti. Tänapäeval on kasutusel trombolüüsravi, mille abil lõhustatakse ajus verevarutust takistav tromb ravimite abil ära. Trombolüüsi võib aga teha kuni 4,5 tundi peale haigus sümtoomide teket. Seetõttu ei tohi jääda ootama, et äkki läheb paremaks. Ka ei tohi oodata järgmist päeva, et saaks konsulteerida perearstiga .Kui tekib ühes kehapooles käe ja jala jõuetus  või kõnehäire, siis tuleb kohe  kutsuda kiirabi. Ka Kuressaare Haiglas on olemas kompuutertomograaf , mille abil saab uurida ajukahjustuse tekkepõhjust. Samuti tehakse siin trombolüüsravi. Seda, millise insuldiga on tegemist, kas trombolüüsi sobib ja tohib
teha, otsustab arst.

Ülaltoodud artiklis on lühike kokkuvõte ajuinsuldist. Perearstina puutun ma kokku  insuldi tõttu invaliidistunud ja kõrvalabist sõltuvate patsientidega. Nende hulgas on ka nooremaid inimesi. On olnud halvatusega patsiente, kes tunnistavad, et kahjuks nad ei ole oma vererõhu ravimeid korralikult võtnud. See teeb kurvaks, aga juba on hilja…Seetõttu tahaksin ma noortele ja tervetele inimestele südamele panna, et selle haiguse ennetamiseks on neil endil palju ära teha. Kontrollige regulaarselt oma vererõhku, veresuhkrut ja kolesterooli, loobuge suitsetamisest, olge kehaliselt aktiivsed ja toituge tervislikult. Kui aga juba on kõrgenenud vererõhk, on tekkinud suhkruhaigus, süda on hooti või püsivalt rütmist ära ,  siis kindlasti tehke oma perearstiga koostööd ja järgige tema nõuandeid.

Ajuinsuldid

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Scroll to top